.

10% KORTING OP DE HELE WEBSITE* MET DE CODE SWK10

NL/NL

Regenton

Een watercollector is een uniek apparaat waarmee u regenwater kunt opvangen voor verschillende doeleinden. Het is gemaakt van hoogwaardige en duurzame materialen die het perfect maken voor gebruik buitenshuis. Met een watercollector kunt u zonder problemen regenwater opvangen en gebruiken om uw planten water te geven, uw auto te wassen of zelfs een bad te nemen!

Meer weten over Regenton
Regenton 300L

300L

300L+ Regenton

300L+

14 producten

14 producten

Regenwater is kostbaar en wordt steeds schaarser. Het gebruik van een regenwateropvangsysteem in uw tuin is niet alleen milieuvriendelijk, het is ook kosteneffectief. Met een regenton kunt u uw waterverbruik verminderen door het te gebruiken voor besproeiing en tuinieren. Gemiddeld gebruiken we 150 liter water per dag. 44% van ons verbruik zou uit regenwater kunnen komen. Het is dus zinvol om te investeren in een systeem voor het opvangen van regenwater. sweeek biedt een assortiment systemen voor het opvangen van water, inclusief aansluitkits, tegen de beste prijzen! Ontdek ons advies voor het kiezen van het juiste type wateropvangsysteem.

Zo werkt een regenton

Als het regent, valt de regen op het dak en glijdt dan via de dakgoot naar beneden, die via een watercollector verbonden is met de regenton. Voordat het regenwater de opvangbak bereikt, wordt het gefilterd om te voorkomen dat bladeren, insecten en afval in de bak vallen. Afhankelijk van de indeling van uw tuin kunt u kiezen voor een bovengrondse of ondergrondse tank. Als de tank bovengronds is, wordt een kraan gebruikt om het regenwater te verdelen. Als de tank ingegraven is, wordt er een pomp geactiveerd zodra er een kraan wordt opengedraaid. Deze brengt het regenwater naar de kraan. De gootaansluitkit is inbegrepen bij de aankoop van uw regenton. Tijdens een regenbui kan het regenwateropvangsysteem 80 tot 90% van het water opvangen dat in de dakgoot valt.

Hoe kies je een regenton?

Wateropslagcapaciteit

Om het aantal liters voor uw regenton te kiezen, moet u rekening houden met :

  • Het weer in je regio. Als het klimaat droog is, verdient een grote tank de voorkeur, omdat die minder vaak gevuld wordt en je dus een grote reserve moet hebben voor de maanden waarin het niet regent. Aan de andere kant, als je in een vochtige regio woont met aanhoudende regenval, volstaat een kleine tank omdat deze zeer regelmatig wordt bijgevuld.
  • De oppervlakte van je dak: Als je dak een groot oppervlak heeft, zal de hoeveelheid water ook groot zijn. Gemiddeld wordt er jaarlijks 600 liter regenwater per m² opgevangen.
  • Je gewenste verbruik in liters. Om het product met de juiste opslagcapaciteit te kiezen, moet je jezelf een aantal vragen stellen. Hoe ga je het water gebruiken? Is het om de planten in je kas of moestuin water te geven? Of om een tuinzwembad te vullen, je auto te wassen of een automatisch bewateringssysteem te installeren? Voor kleinschalige besproeiing (minder dan 50 m²) moet je uitgaan van 150 tot 500 liter water per jaar, en voor grootschaligere besproeiing (meer dan 50 m²) van 500 tot 1.500 liter. Ter informatie: voor het besproeien van een tuin is ongeveer 15 liter/m² nodig en voor het wassen van een auto ongeveer 200 liter water.

Het materiaal

  • Kunststof: Er zijn producten verkrijgbaar in flexibel kunststof, polyethyleen en beton.
  • Flexibele kunststof: regentonnen van flexibele kunststof hebben vaak een kleine capaciteit, maar zijn zuinig en gemakkelijk schoon te maken.
  • Polyethyleen: Polyethylene regentonnen zijn minder duur en erg sterk, maar ze maken het water zuurder.
  • Polyethyleen en plastic regentonnen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren: beige, antraciet, terracotta, groen, grijs en meer. De populairste kleuren zijn beige en antraciet.
  • Beton: Vooral gebruikt voor ondergrondse regentonnen. Betonnen tanks zijn duurder en moeilijker te installeren, maar ze zijn duurzaam en bieden een grote opslagcapaciteit. Een regenwateropvangsysteem met een ondergrondse regenton kan tot 10.000 liter water opslaan.

Hoe installeer je een regenton?

De installatie van uw waterterugwinningssysteem is min of meer eenvoudig, afhankelijk van het type terugwinningsapparaat. Voordat u begint met de installatie van uw product :

  • Je moet controleren of je dak geschikt is voor dit systeem (dakhelling, soort dakbedekking, oppervlakte, enz.).
  • Installeer beschermroosters op je dakgoten om vegetatie uit de Regenton te houden.
  • Zorg voor een overloopsysteem om te voorkomen dat de tank en de goot overlopen.
  • Kies een regenton met een deksel om te voorkomen dat insecten en slib zich vormen en om de tank te beschermen tegen licht en vuil. De aansluitset voor de dakgoot is inbegrepen bij de aankoop van je regenton. Je kunt hem tegen een muur, op een binnenplaats of in je tuin installeren.

De aansluiting wordt geïnstalleerd bij de inlaat van de tank met filter. Zodra de regenton vol is, sluit of verwijder je de aansluiting om te voorkomen dat hij overloopt. Het water wordt dan afgevoerd naar het regenwaterafvoersysteem.

Ons gebruiksadvies

We raden aan om uw regenton één keer per jaar leeg te laten lopen en schoon te maken. Als uw regenton is uitgerust met een pomp, moet u de zuigzeef minstens twee keer per jaar reinigen. Aarzel niet om uw dakgoten regelmatig te controleren om ze schoon te maken en te ontdoen van mos en bladeren.

Als je een ondergronds model hebt, schakelt de pomp over op het openbare netwerk als de tank leeg is. Zo kan de tank worden bijgevuld met leidingwater. Volgens de voorschriften moet je de twee netwerken scheiden. Het is ook verplicht om een terugslagklep op het overloopniveau te installeren.

Vergeet niet om uw regenton winterklaar te maken om de levensduur te verlengen: u vindt hierover advies in ons artikel “Regenton: wat te doen voor de winter”.