.

10% KORTING OP DE HELE WEBSITE* MET DE CODE SWK10

NL/NL

Moestuinbak

Het hebben van een moestuinbak in huis is een uitstekend idee om eigen groenten te kweken. Er bestaan verschillende soorten potager-tuinen die geschikt zijn voor kleine ruimtes en verschillende mogelijkheden bieden om uw ruimte te vergroten en te bebouwen.

Meer weten over Moestuinbak

5 producten

5 producten

ADVIES VAN SWEEEK

De moestuinbak heeft veel voordelen en is perfect voor het kweken van fruit, groenten en kruiden in een kleine tuin. Je kunt een grote verscheidenheid aan planten kweken in de verschillende bakken. Hij is gemaakt van hout en heeft een aantrekkelijk, symmetrisch ontwerp dat prachtig zal staan in je tuin.

Hoe kies je de ideale moestuinbak?

De locatie voor je moestuinbak kiezen

Voordat je je houten moestuinbak kiest, moet je nadenken over waar het in je tuin komt te staan. De grond moet vlak en zonnig zijn en beschut tegen sterke wind. Dit geeft je een goed idee van de grootte van je toekomstige groentebed.

Hoe je je moestuin samenstelt en hoeveel het kost

Kies een moestuin die gemakkelijk in elkaar te zetten en te onderhouden is. Hout is ideaal omdat het sterk en duurzaam is. Het is ook redelijk betaalbaar. Onze houten moestuinen zijn ontworpen met hout van FSC-plantages. Dit label garandeert dat de plantages worden beheerd met respect voor het milieu.

De verschillende soorten moestuinbakken

  • De klassieke houten moestuin: Deze bestaat uit 4 planken van elk 1,20 m en kan tussen 20 en 40 cm hoog zijn. De bak is verdeeld in 16 vierkanten van 30 cm. Door de vlakke rand kan de tuinier zittend werken en zijn gereedschap neerleggen. De hoogte van 1,20 m maakt het mogelijk om gemakkelijk in het midden van de moestuin te komen.
  • Verhoogde moestuinbak: Deze is tussen 40 en 100 cm hoog en is ideaal voor het kweken van groenten met diepe wortels.
  • De vrijstaande moestuinbak: Dit is erg praktisch omdat je je gewassen staand kunt bereiken, zonder je rug te bezeren.
  • Moestuinen met meerdere verdiepingen: om optimaal te kunnen kweken op hoger gelegen grond.
  • Kleine moestuinbakken: Deze zijn 40cm x 40cm groot en zijn perfect voor het kweken op een balkon, terras of in een kleine tuin.

Hoe gebruik ik een moestuin?

Welke grond moet ik gebruiken in mijn moestuin?

Voor een goede oogst moet de grond in je moestuin los zijn, zodat de gewassen kunnen wortelen. De grond moet rijk zijn, vooral als je moestuin een staand perceel is. Je planten moeten alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Tot slot moet de grond ook goed draineren zodat de wortels niet verdrinken in water. Vergeet niet om rekening te houden met de behoeften van je toekomstige planten. Om je moestuin te onderhouden, raden we aan om een beetje organische meststof op de bodem toe te voegen om de grond aan te vullen. Voeg tijdens het verbouwen stro toe om onkruid te voorkomen en waterverdamping te beperken.

Welke planten kun je in je moestuin planten?

Dankzij de moestuin kun je je fantasie de vrije loop laten en seizoensfruit en -groenten planten. Volg de principes van permacultuur en vergeet niet om de gewassen te roteren volgens de behoeften en kenmerken van elke plant. Sommige groenten vullen elkaar aan, terwijl andere niet graag dicht bij elkaar staan. Gewasrotatie helpt om uitputting van de grond te voorkomen. Aarzel niet om een schema op te stellen met de groenten die je wilt kweken, zodat je weet hoe lang ze in de plantenbak zullen staan en hoeveel ruimte ze nodig hebben.

Snelgroeiende groenten zijn onder andere tomaten, aubergines, paprika's, courgettes en komkommers (je kunt ze uit de bak laten overlopen). Je kunt zaailingen van raapjes, wortels, bonen, spinazie en sla het hele seizoen door verspreiden en om de 2 tot 3 weken zaaien. Zo heb je verse groenten tot in de herfst. Vergeet niet om wintergroenten te zaaien wanneer de herfst nadert: spinazie, wortelen, radijs, sla, enz.

Als aromatische planten groot of meerjarig zijn, plant ze dan in de grond. Kleinere planten zoals tijm, basilicum, peterselie of rozemarijn zullen het op prijs stellen om opgewarmd te worden in de kuipen van de houten moestuin.