.

BLACK SWEEEK: TOT 40% KORTING OP ONZE SELECTIE*

NL/NL

Kippenhok, konijnenhok

Voor kippen en konijnen is een hok een uitstekende manier om hen te beschermen tegen de elementen en roofdieren. Het biedt hun een ruimte waar ze samen kunnen leven in relatief comfort, afhankelijk van de grootte van het hok. Als u meer dan één kip of konijn hebt, kunt u het beste kiezen voor een groter hok waarin iedereen voldoende ruimte heeft.

Meer weten over Kippenhok, konijnenhok

21 producten

21 producten

advies van sweeek

Kippenhokken en -boxen

Konijnen en kippen houden van hokken. En met een goede reden: zo kunnen ze buiten leven en 's nachts naar binnen komen om te slapen. Kippenhokken en hutten zijn kleine huisjes voor kippen en konijnen, comfortabeler dan een kooi omdat ze zo groot zijn. Ze zijn comfortabeler dan een kooi door hun grote formaat. Ze zijn vaak gemaakt van hout en zorgen ervoor dat uw boerderijdieren en konijnen regelmatig in contact staan met de natuur. sweeek biedt u een assortiment konijnenhokken en -boxen tegen de beste prijzen en met gratis levering!

Kippenhokken

Er gaat niets boven een houten kippenhok om je huisdier onderdak te bieden! Dit kleine kippenhok is verkrijgbaar in verschillende modellen, afhankelijk van de grootte en de beschikbare opties (zitstokken, nestkast, omheining, automatische deuren, enz.) Je kunt ook je eigen kippenhok bouwen. Deze boerderijdieren zullen in hun kleine hut beschermd zijn tegen roofdieren (vossen, honden, katten, enz.) en slecht weer.

Hoe kies je een kippenhok?

Er zijn een aantal kenmerken en accessoires waar je rekening mee moet houden voordat je een kippenhok kiest: de grootte, het materiaal (hout of kunststof), het aantal zitstokken, de nestkast, wel of geen automatische deuren, etc. Bedenk dat hoe beter de omstandigheden, hoe meer eieren je kippen zullen leggen! Aarzel voor hun welzijn bijvoorbeeld niet om een kleine ren in hun verblijf te maken.

  • De grootte van het kippenhok: de slaapruimte mag niet te groot zijn, zodat je kippen het 's nachts niet koud krijgen. Idealiter heeft een kip ongeveer 0,5m2 in de slaapruimte en 1m2 in de rest van het kippenhok. Maar je hebt meer ruimte nodig in het buitenverblijf voor je dieren. 
  • Het open dak: met een houten kippenhok met een open dak heb je gemakkelijk toegang tot het gebied dat schoongemaakt moet worden, waardoor het kippenhok gemakkelijker te onderhouden is. Om het onderhoud te vergemakkelijken, kun je ook kiezen voor een kippenhok van kunststof in plaats van hout, en het kippenhok in de buurt van een waterbron plaatsen (slang, gootsteen, enz.).
  • Het aantal legplekken: kippen leggen hun eieren niet allemaal tegelijk, dus het is niet nodig om één legplek per kip te hebben. Als je 4 of 5 kippen hebt, zijn drie nestboxen genoeg, of zelfs twee. Het is echter wel essentieel om een legnest te hebben, zodat je kippen in alle rust hun eieren kunnen leggen. Ter informatie: het aantal eieren dat je hennen je zullen geven varieert sterk, afhankelijk van het seizoen en de soort. Over het algemeen varieert het van 100 tot 300 eieren, waarvan de meeste in de zomer!
  • De zitstok: kippen slapen op een zitstok, dicht bij elkaar, in goed gezelschap. Hun natuurlijke instinct is om op een zitstok te slapen om roofdieren te vermijden. Een houten zitstok is dus essentieel voor je hen of haan om te slapen. Ze blijven warm, dus ze moeten vrij dicht bij elkaar zitten. Als je een groot aantal kippen hebt, kun je het beste meerdere zitstokken kiezen om conflicten te voorkomen.
  • Een voederautomaat: soms is deze ingebouwd in het kippenhok, soms niet. Wat praktisch is, is dat kippen van nature regelen hoeveel voer ze nodig hebben. Je kunt dus genoeg voer in hun houten voederbak doen.
  • Automatische deuren: automatische deuren zijn erg populair omdat ze zo praktisch zijn. Met deze deuren hoef je je huisdieren niet elke avond binnen te halen of elke ochtend buiten te zetten. Ze wennen er vanzelf aan om op het afgesproken tijdstip binnen te komen. 
  • Poeplade: erg praktisch voor het schoonmaken van het kippenhok, het bespaart een hoop tijd. Hoe schoner het kippenhok en de leefomgeving van de kippen in het algemeen, hoe beter ze zich voelen.
  • Zandbak: soms bouw je een zandbak in voor je kippen, zodat ze hun veren kunnen schuren alsof het aarde is, om ze helemaal schoon te houden.

Waar plaats je je kippenhok in de tuin?

Ten eerste moeten boerderijdieren op gras leven. Kippen wrijven zich in het gras om parasieten te verwijderen en zoeken naar glas in de aarde. Het is dus cruciaal voor uw pluimvee om in een kippenhok in de tuin te leven en niet binnen, op een terras of balkon.

Om te voorkomen dat je boerderijdieren het te warm of te koud krijgen, is het ideaal om hun hut in de buurt van een heg of laag muurtje te zetten. Ze zitten dan in de schaduw en uit de wind! Uw kippen, hanen en kuikens zijn beter beschermd tegen tocht en de zon tijdens hete periodes in een goed geplaatst kippenhok.

En vergeet vooral niet om het kippenhok rond een omheining (met kippengaas) of een afgesloten ruimte te bouwen, zodat de kippen niet kunnen weglopen en roofdieren ze niet kunnen pakken. En vergeet niet om na te denken over het budget voor het onderhoud van je kippenhok als het eenmaal geïnstalleerd is: ontwormen, strooisel, voer, enz.

Konijnen- en knaagdierenhokken

Konijnenhokken bestaan uit een leefgedeelte en een slaapgedeelte. Deze hokken zijn vaak gemaakt van hout, wat de konijnen isoleert en warm houdt. Maar ze beschermen uw konijnen ook tegen roofdieren, terwijl ze toch een frisse neus kunnen halen.

Bij het kiezen van een hok moet u vooral letten op de grootte en de bijbehorende opties (uitwerpsellade, anti-slip oprijplaat, enz.).

In elk geval moet uw hok geperforeerd zijn! Zo kan het konijnenhok geventileerd worden, anders loopt uw konijn het risico te stikken in de ammoniakgeur van zijn urine. Het is dus niet voldoende om een glazen oppervlak te hebben dat licht in het konijnenhok laat. Bovendien moet het ook groot genoeg zijn zodat uw konijn rechtop kan staan.

Hoe kies je de grootte van je konijnen- of knaagdierenhok?

De grootte van het hok is belangrijk, zodat je knaagdieren niet op elkaar stappen als ze met meerdere zijn, en zodat ze zo min mogelijk kunnen rondlopen. Als je zowel mannetjes als vrouwtjes hebt, moet je ze scheiden in 2 of 3 delen als je babykonijnen hebt. Om je een idee te geven van de grootte, één dwergkonijn moet minstens 1 meter breed, 70 centimeter diep en 60 centimeter hoog zijn.